Anticancer drugs MCQs

 

1. Anticancer drugs weaken host defence by:

A. Damaging respiratory and gut epithelia

B. Inducing granulocytopenia

C. Altering resident microbial flora

D. Both ‘A’ and ‘B’ are correct

Answer: [  D  ]

 

2. Practically all antineoplastic drugs can produce the following toxic effects except:

A. Depression of leucocyte count

B. Mucositis

C. Cardiomyopathy

D. Oligozoospermia

Answer: [  C  ]

 

3. Alkylating agents exert cytotoxic action by inducing:

A. Breakage of DNA strand

B. Cross linking of DNA strands

C. Abnormal pairing of purine and pyrimidine bases

D. All of the above

Answer: [  D  ]

 

4. The following is true of cyclophosphamide except:

A. It is highly reactive and a vesicant on contact

B. It is a prodrug

C. It has marked immunosuppressant property

D. It frequently causes alopecia and cystitis

Answer: [  A  ]

 

5. The most important target of action of chlorambucil is:

A. Myeloid tissue

B. Lymphoid tissue

C. Neural tissue

D. Skin

Answer: [  B  ]

 

6. Which of the following neoplastic diseases is almost curable by chemotherapy:

A. Bronchogenic carcinoma

B. Choriocarcinoma

C. Malignant melanoma

D. Colorectal carcinoma

Answer: [  B  ]

 

7. The following anticancer drug has high emetogenic potential:

A. Vincristine

B. Chlorambucil

C. 6-Mercaptopurine

D. Cisplatin

Answer: [   D  ]

 

8. The following is true of cancer chemotherapy:

A. Anticancer drugs increase the risk of developing leukaemias and lymphomas several years later

B. All anticancer drugs are highly emetogenic

C. Growth fraction of cancers is higher than any nomral tissue of the body

D. All of the above are correct

Answer: [   A  ]

 

9. Methotrexate has the following attributes except:

A. It is cell cycle specific and kills cells in the S phase

B. Its toxicity primarily affects bone marrow and epithelial structures

C. Folic acid reverses its toxic effects

D. It is the drug of choice for choriocarcinoma

Answer: [   C  ]

 

10. The following antineoplastic drug is a mitotic inhibitor and causes metaphase arrest:

A. Busulfan

B. Vincristine

C. Cytarabine

D. Procarbazine

Answer: [   B  ]

 

11. Vinca alkaloids exert antitumor activity by:

A. Activating topoisomerase II to cause breaks in DNA strands

B. Crosslinking DNA strands

C. Inhibiting DNA mediated RNA synthesis

D. Inhibiting polymerization of tubulin to form intracellular microtubules

Answer: [   D  ]

 

12. The following cytotoxic drug acts by inhibiting depolymerization of tubulin and thus producing abnormal arrays of microtubules:

A. Paclitaxel

B. Vinblastine

C. Etoposide

D. Mitoxantrone

Answer: [   A  ]