Cardiovascular Drugs MCQs

 

1. The following factors enhance renin release from the kidney except:

A. Fall in blood pressure

B. Reduction in blood volume

C. Enhanced sympathetic activity

D. Volume overload

ANSWER: [   D  ]

 

2. Angiotensin II plays a key role in the following risk factor for ischaemic heart disease:

A. Hypercholesterolemia

B. Ventricular hypertrophy

C. Carbohydrate intolerance

D. Cardiac arrhythmia

ANSWER: [   B  ]

 

3. Ventricular remodeling after myocardial infarction involves the mediation of: A. Angiotensin II

B. Prostaglandin

C. Bradykinin

D. Thromboxane A2

ANSWER: [   A  ]

 

4. Captopril pretreatment:

A. Inhibits the pressor action of angiotensin I

B. Inhibits the pressor action of angiotensin II

C. Potentiates the depressor action of bradykinin

D. Both ‘A’ and ‘C’ are correct

ANSWER: [   D  ]

 

5. Captopril produces greater fall in blood pressure in:

A. Diuretic treated patients

B. Patients having low plasma renin activity

C. Sodium replete normotensive individuals

D. Untreated CHF patients

ANSWER: [   A  ]

 

6. Under physiological conditions the rate limiting enzyme in the generation of angiotensin II is:

A. Renin

B. Angiotensin converting enzyme

C. Aminopeptidase

D. Angiotensinase

ANSWER: [   A  ]

 

7. Angiotensin II causes rise in blood pressure by:

A. Direct vasoconstriction

B. Releasing adrenaline from adrenal medulla

C. Increasing central sympathetic tone

D. All of the above

ANSWER: [   D  ]

 

8. Angiotensin III is equipotent to angiotensin II in:

A. Releasing aldosterone from adrenal cortex

B. Promoting Na+ and water reabsorption by direct intrarenal action

C. Causing vasoconstriction

D. Contracting intestinal smooth muscle

ANSWER: [   A   ]

 

9. The following is a pressor peptide that can be generated both in circulation as well as locally in certain tissues:

A. Bradykinin

B. Angiotensin

C. Kallidin

D. Plasmin

ANSWER: [   B  ]