Drugs Acting on Kidney MCQs

 

1. Select the diuretic which is orally active, efficacious in acidosis as well as alkalosis, causes diuresis even in renal failure and has additional carbonic anhydrase inhibitory action:

A. Mannitol

B. Benzthiazide

C. Indapamide

D. Furosemide

ANSWER: [   D  ]

 

2. Furosemide acts by inhibiting the following in the renal tubular cell:

A. Na+-K+-2Cl– cotransporter

B. Na+-Cl– symporter

C. Na+-H+ antiporter

D. Na+ K+ ATPase

ANSWER: [   A  ]

 

3. The following diuretic abolishes the corticomedullary osmotic gradient in the kidney:

A. Acetazolamide

B. Furosemide

C. Hydrochlorothiazide

D. Spironolactone

ANSWER: [   B  ]

 

4. Intravenous furosemide promptly mitigates dyspnoea in acute left ventricular failure by:

A. Producing bronchodilatation

B. Causing rapid diuresis and reducing circulating blood volume

C. Increasing venous capacitance and reducing cardiac preload

D. Stimulating left ventricular contractility

ANSWER: [   C  ]

 

5. Secretion of K+ in the late distal tubule and collecting ducts of kidney depends on:

A. Intracellular K+ content

B. Unabsorbed Na+ load presented to the distal segment

C. Aldosterone level

D. All of the above

ANSWER: [   D  ]

 

6. Diuretics acting on the ascending limb of loop of Henle are the most efficacious in promoting salt and water excretion because:

A. Maximum percentage of salt and water is reabsorbed in this segment

B. Reabsorptive capacity of the segments distal to it is limited

C. This segment is highly permeable to both salt and water

D. This segment is responsible for creating corticomedullary osmotic gradient

ANSWER: [   B  ]

 

7. Parenteral furosemide is an alternative diuretic to mannitol in the following condition:

A. Pulmonary edema

B. Cirrhotic edema

C. Cerebral edema

D. Cardiac edema

ANSWER: [   C  ]

 

8. Thiazide diuretics and furosemide have directionally opposite effect on the net renal excretion of the following substance:

A. Uric acid

B. Calcium

C. Magnesium

D. Bicarbonate

ANSWER: [   B  ]

 

9. Select the diuretic which is similar in efficacy and pattern of electrolyte excretion to furosemide, but is 40 times more potent dose to dose:

A. Piretanide

B. Bumetanide

C. Xipamide

D. Metolazone

ANSWER: [   B  ]

 

10. Though ethacrynic acid is also a high ceiling diuretic, it is practically not used because:

A. It is more ototoxic

B. It causes diarrhoea and gut bleeding

C. Its response increases steeply over a narrow dose range

D. All of the above

ANSWER: [   D  ]

 

11. The Na+-Cl– symport in the early distal convoluted tubule of the kidney is inhibited by:

A. Thiazides

B. Metolazone

C. Xipamide

D. All of the above

ANSWER: [   D  ]