Drugs for Respiratory Disorders MCQs

1. Antitussives act by:

A. Liquifying bronchial secretions

B. Raising the threshold of cough centre

C. Reducing cough inducing impulses from the lungs

D. Both ‘B’ and ‘C’ are correct

Answer: [  D  ]

 

2. Dextromethorphan is an:

A. Analgesic

B. Antitussive

C. Expectorant

D. Antihistaminic

Answer: [  B  ]

 

3. Which of the following is not an antitussive:

A. Oxeladin

B. Clophedianol

C. Dextropropoxyphene

D. Dextromethorphan

Answer: [  C  ]

 

 

4. The following antitussive is present in opium but has no analgesic or addicting properties:

A. Noscapine

B. Codeine

C. Pholcodeine

D. Ethylmorphine

Answer: [  A  ]

 

5. Which of the following ingredients has neither specific antitussive nor expectorant nor bronchodilator action, but is commonly present in proprietary cough formulations:

A. Ambroxol

B. Chlorpheniramine

C. Guaiphenesin

D. Noscapine

Answer: [  B  ]

 

6. The following expectorant acts both directly on the airway mucosa as well as reflexly:

A. Potassium iodide

B. Guaiphenesin

C. Terpin hydrate

D. Bromhexine

Answer: [  A  ]

 

7. Bromhexine acts by:

A. Inhibiting cough centre

B. Irritating gastric mucosa and reflexly increasing bronchial secretion

C. Depolymerizing mucopolysaccharides present in sputum.

D. Desensitizing stretch receptors in the lungs

Answer: [  C  ]

 

8. Codeine is used clinically as:

A. Analgesic

B. Antitussive

C. Antidiarrhoeal

D. All of the above

Answer: [  D  ]

 

9. Mucokinetic is a drug which:

A. Reduces airway mucus secretion

B. Increases airway mucus secretion

C. Makes respiratory secretions more watery

D. Stimulates mucociliary activity of bronchial epithelium

Answer: [  C  ]