General Pharmacology MCQs

1. A receptor which itself has enzymatic property is

(a) Insulin receptor

(b) Progesterone receptor

(c) Thyroxine receptor

(d) Glucagon receptor

ANSWER: [  a  ]

2. Glomerular filtration of a drug is affected by its

(a) Lipid solubility

(b) Plasma protein binding

(c) Degree of ionization

(d) Rate of tubular secretion

ANSWER: [  b  ]

3. The following is a competitive type of enzyme inhibitor

(a) Acetazolamide

(b) Disulfiram

(c) Physostigmine

(d) Theophylline

ANSWER: [  c  ]

4. Which of the following is an irreversible inhibitor of cyclooxygenase?

(a) Aspirin

(b) Phenylbutazone

(c) Indomethacin

(d) Piroxicam

ANSWER: [  a  ]

5. The blood-brain barrier, which restricts entry of many drugs into brain, is constituted by

(a) P-glycoprotein efflux carriers in brain capillary cells

(b) Tight junctions between endothelial cells of brain capillaries

(c) Enzymes present in brain capillary walls

(d) All of the above

ANSWER:  [  d  ]

6. The loading dose of a drug is governed by its

(a) Renal clearance

(b) Plasma half life

(c) Volume of distribution

(d) Elimination rate constant

ANSWER:  [  c  ]

7. Significant tolerance does not develop to the following action of morphine

(a) Analgesia

(b) Euphoria

(c) Sedation

(d) Miosis

ANSWER: [  d  ]

8. Drugs acting through receptors exhibit the following features except

(a) Structural specificity

(b) High potency

(c) Competitive antagonism

(d) Dependence of action on lipophilicity

ANSWER: [  d  ]

9. The side effect of a drug which has been used as a therapeutic effect in another condition is

(a) Constipation caused by codeine

(b) Cough caused by captopril

(c) Uterine stimulation caused by quinine

(d) Diarrhoea caused by ampicillin

ANSWER: [  a  ]

10. Select the receptor that is located intracellularly

(a) Opioid μ receptor

(b) Steroid receptor

(c) Prostaglandin receptor

(d) Angiotensin receptor

ANSWER: [  b  ]

11. Microsomal enzyme induction is caused due to

(a) Tolerance

(b) Physical dependence

(c) Psychological dependence

(d) Idiosyncrasy

ANSWER: [  a  ]

12. The antagonism between adrenaline and histamine is called ‘physiological antagonism’ because

(a) Both are physiologically present in the body

(b) They act on physiological receptors

(c) Both affect many physiological processes

(d) They have opposite physiological effects

ANSWER: [  d  ]

13. Which of the following drugs exhibits ‘therapeutic window’ phenomenon

(a) Captopril

(b) Furosemide

(c) Diazepam

(d) Imipramine

ANSWER: [  d  ]

14. Which of the following is a reserve drug but not a disease modifying drug in rheumatoid arthritis

(a) Chloroquine

(b) Sulfasalazine

(c) Prednisolone

(d) Methotrexate

ANSWER: [  c  ]